Op 6 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de voorbereidingen voor de structurele onderhoudswerken op de E313. Tussen Ham en Geel-Oost en tussen Herentals-West en Massenhoven worden op enkele plaatsen ’s nachts doorsteken door de middenberm gemaakt. Vier nachten na elkaar beschikt het verkeer daar in beide richtingen over slechts één rijstrook. De eigenlijke onderhoudswerken starten even later, op 20 augustus, en duren tot midden september.

Structureel onderhoud

Tegen 2015 wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits de onderhoudsachterstand op de autosnelwegen wegwerken. Het onderhoud van de E313 maakt daar deel van uit: het wegdek van de snelweg is verouderd. Vanaf 20 augustus vinden er tussen Massenhoven en Ham op vier verschillende plaatsen (ter hoogte van Massenhoven, Pulle, Herentals-Industrie en Ham) onderhoudswerken plaats. Als de weersomstandigheden meezitten, zullen die werkzaamheden midden september afgerond zijn.

Voorbereidende werken

Tijdens de nachten van 6, 7, 8 en 9 augustus maakt de aannemer doorsteken door de middenberm in de buurt van de toekomstige werfzones. Tijdens de eigenlijke onderhoudswerken zal het verkeer via de doorsteken naar het andere rijvak geleid worden. Zo kan de snelweg gedurende de werkzaamheden beschikbaar blijven voor het verkeer. Om de voorbereidende werken veilig uit te kunnen voeren, zal er in elke richting tijdens de 4 nachten slechts één rijstrook beschikbaar zijn. Er geldt ook een snelheidsbeperking van 70km/u. Overdag zijn alle rijstroken gewoon open voor het verkeer.

Werken echt van start op 20 augustu, duur tot 15/9

Van 10 tot 20 augustus is er geen hinder voor het verkeer op de E313. Op 20 augustus begint de aannemer met de werken ter hoogte van de eerste werfzone. Over een afstand van 5 km tussen Grobbendonk (complex 20) en Massenhoven (complex 19) richting Antwerpen krijgt het wegdek nieuw asfalt. Daarna volgen de verschillende werven elkaar consecutief op.

Als de weersomstandigheden gunstig zijn, moeten de werken op 15 september afgerond zijn.